Torty Artystyczne zdobione masą cukrowąKategorie: Kulinaria, Zainteresowania, Rozwój Liczba wpisów: 1, liczba wizyt: 6714 |
Nadesłane przez: DeBajda dnia 23-07-2020 10:51
Witam na moim blogu z jednej strony coraz popularniejszej, a z drugiej wielu osobom jeszcze obcej tematyce, która jest również moją pasją, czyli artystycznemu dekorowaniu dekorowania tortów z wykorzystaniem masy cukrowej.
Szerokie możliwości jakie daje masa cukrowa przy dekorowaniu tortów i ciast oraz tworzeniu przeróżnych cukierniczych dekoracji i ozdób, sprawiają że wybrałem ten cukierniczy surowiec jako główny kierunek swojego rozwoju w dziedzinie dekoracji tortów.
Zacznijmy może od sprecyzowania czym właściwie jest masa cukrowa? Tak więc masa ta jest to budulec cukierniczy, często określany też jako lukier plastyczny. Służy on najczęściej do wyrobu ozdób przykładowo na torty/ciasta. Najczęściej stosuje się ją w przypadku wymyślnych ślubnych wypieków, ale również w przypadku mniej dostojnych imprez pojawiają się torty pokryte masą cukrową, często uformowane we wręcz artystyczne kształty. Obecnie dość często pokrywa się nią torty komunijne.
W sektorze wyrobów cukierniczych masa cukrowa jest również coraz częściej wykorzystywanym surowcem, szczególnie przy wytwarzaniu słodkich ozdób. Sprzedaż masy cukrowej daje aktualnie nowe możliwości zarabiania w handlu w cukiernictwie. Rynek cukierniczy to rynek dosyć wyspecjalizowany i nie ma tu aż tak dużej konkurencji jak w niektórych popularniejszych branżach spożywczych. Masa cukrowa to raczej na polskim rynku w miarę nowy produkt, ale powoli staje się coraz popularniejsza. Jak już wspomniałem masa cukrowa zwykle wykorzystywana jest do produkcji ozdób tortów ślubnych, ale oczywiście nie tylko. Dzięki swoim właściwościom plastycznym masa cukrowa cieszy się coraz większą popularnością i coraz częściej jest stosowana w przemyśle cukierniczym.
Jeśli chodzi o dostępność w sprzedaży istnieje kilka sklepów specjalistycznych oferujących ozdoby cukiernicze na torty i masę cukrową.
Tort zdobiony moją ulubioną masą Sweetdecor malowaną za pomocą aerografu jadalnym tuszem.
Zwykle tego typu sklepy posiadają w ofercie również inne dekoracje z tego materiału wytwarzane, na przykład dekoracje komunijne, urodzinowe itp. Można ją też spotkać w niektórych specjalistycznych sklepach oferujących dekoracje cukiernicze, jak również można ją zrobić samemu - w sieci znajduje się wprawdzie wiele przepisów na masę cukrową i mimo że jej wykonanie wydaje się proste, to w praktyce może przysporzyć wielu problemów - szczególnie jeśli chodzi o uzyskanie odpowiedniej konsystencji i lepkości. Ogólnie nie jest ona droga więc nie koniecznie warto się męczyć z jej wykonywaniem samodzielnie.
Poza tym na pewno ta profesjonalna masa pozwoli nam uzyskać znacznie lepsze efekty, niż taka wykonana samodzielnie. Można ją również zabarwić galaretką, ale w sprzedaży znajdują się także od razu barwione wersje w wielu kolorach. Przy czym oczywiście biała jest nieco tańsza.
Z kolei jeśli chodzi o możliwości to są one wręcz niesamowite. Wprawna ręka cukiernika potrafi uformować tort ślubny praktycznie w dowolny kształt. Dzięki zastosowaniu tej masy powstają prawdziwe arcydzieła cukiernicze.
Przy czym ma ona również jedną wadę. Mianowicie jest dosyć słodka i nie każdemu w smaku przypadnie do gustu. Aczkolwiek każdy kto nie lubi zbyt słodkich tortów i ciast to może ją po prostu łatwo ściągnąć.
Warto również nadmienić ku przestrodze, że nie można jej nakładać na tort pokryty śmietaną, ponieważ totalnie nic nam z tego nie wyjdzie. Wszystkich fanów cukiernictwa zachęcam do wypróbowania. Z kolei jeśli miałbym polecić jakąś konkretną masę to tę której ja używam mianowicie Sweetdecor lub inne profesjonalne masy cukrowe (często są one sprowadzana ze Szwecji lub Włoch - gdzie podobno są najlepsi cukierniczy). Wybór masy ma bardzo duże znaczenie.